Tweede zonnedak succesvol in gebruik genomen

Op woensdag 11 mei werd het tweede zonnedak met de naam ‘Sinnestroom Greate Mar’ van de Coöperatie Duurzaam Wergea officieel in gebruik genomen. De circa 260 zonnepanelen zijn geplaatst bij Firma Stelwagen aan de Greate Mar 4, waar ook de opening plaats vond.

Met het zonnedak wekt de coöperatie gemiddeld 100.000 kWh per jaar op (het jaarlijks energieverbruik van gemiddeld 35 huishoudens). Marc Bekhof, voorzitter van de coöperatie heette iedereen welkom en praatte de deelnemers bij over het project. Zo is het met dit project wederom gelukt om de financiering voor de volle honderd procent uit het dorp en de omgeving te halen. Wethouder Wassink van de gemeente Leeuwarden was daar van onder de indruk en benadrukte dat dergelijke initiatieven zeer belangrijk zijn voor een geslaagde energietransitie. Bouwe de Boer, die eveneens aanwezig, benadrukte vervolgens de samenwerking in het dorp als een grote kracht. Juist die samenwerking is nodig om projecten zoals deze van de grond te krijgen en te laten slagen.

De middag eindigde met een bedankje voor Rienk Stelwagen in de vorm van een mooie dronefoto van zijn boerderij en de mededeling dat de coöperatie bezig is met een haalbaarheidsonderzoek voor het dak van de oude Frico-fabriek. Een project met een zeer grote omvang, waarbij Wergea en haar omgeving blijven inzetten op het versnellen van de energietransitie.