Energie besparen doe je samen!

De kosten voor energie blijven stijgen. Veel huishoudens merken dit in hun portemonnee en zijn opzoek naar manieren om energie te besparen. Vanuit de coöperatie samen met Buurkracht en het Energieteam Fryslân helpen we daarbij.

Met ons actieplan ‘Energie besparen doe je samen!’ doen we dat op drie manieren:

1. Kleine maatregelen
Een klusteam (bestaande uit 2 vrijwilligers uit de buurt) komt bij je langs om gratis kleine energiebesparende maatregelen (t.w.v. 150 euro) aan te brengen. Denk daarbij aan radiatorfolie, tochtstrips, radiatorventilatoren en energiezuinige lampen. Aanmelden kan hier.

2. Grote maatregelen
Naast de kleine maatregelen zijn er ook grotere maatregelen te nemen. Denk aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie, beter isolerend glas, etc. Om mensen daarmee te helpen bieden we momenteel gratis energie-advies (t.w.v. 350 euro) en hulp bij het aanvragen van subsidies (daar zijn er nog al wat van namelijk). Dit kunnen we gratis aanbieden omdat we hiervoor een bedrag van €12.500,- hebben gekregen uit het omgevingsfonds van Vermillion. Hiermee kunnen we een twintig huishoudens helpen met professioneel energie-advies en ondersteuning. We stellen daarbij twee criteria:

  • Je bent eigenaar van een koopwoning;
  • De WOZ-waarde van je woning zit onder € 268.000 (peildatum gemeente Leeuwarden op1 januari 2022).

Aanmelden kan hier. Houd er wel rekening mee dat we slechts 20 gratis energieadviezen kunnen aanbieden. Dus wees er snel bij!

3. Bijeenkomst collectieve inkoop
De aanschaf van grote verduurzamingsmaatregelen kan behoorlijk wat kosten. Daarom hebben we een aantal partijen gevonden die bereid zijn om een mooie korting te geven wanneer we gezamenlijk verduurzamingsmaatregelen inkopen.
Samen met Buurkracht organiseren we in de week van Wergea Bloeit! op zaterdagmiddag 22 juni in de Bidler een bijeenkomst voor de collectieve inkoop van zonnepanelen, vloerisolatie en isolerend glas. Het programma start om 14:00 uur (met inloop vanaf 13:45 uur). We nodigen iedereen uit Wergea en omgeving met verduurzamingsplannen voor hun woning uit om te komen! Check het blokkenschema van Wergea Bloeit! en klik hier voor meer info.