Project Fricozon in voorbereiding

Hoe mooi zou het zijn als we het hele dak van de oude Fricofabriek kunnen gebruiken voor zonnepanelen? Die vraag stelden we onszelf begin dit jaar. De mogelijkheden op dit dak zijn groot en ook het oppervlakte zit mee. In totaal kunnen er wel 3000 panelen op het dak gelegd worden.

In het voorjaar zijn we, samen met een van de eigenaren van de fabriek, aan de slag gegaan met een haalbaarheidsstudie met subsidie van de provincie Fryslân. We hebben verschillende constructieberekeningen gedaan en er bleken een paar kleine aanpassingen nodig. De moeilijkheid bij dit project zit hem niet zozeer in het dak, maar in de verdeling van eigenaren. In totaal zijn er 10 ondernemers gevestigd in de oude fabriek en die hebben allen een stuk van het dak. Voordeel hier van is dan weer wel dat ze allemaal een kleinverbruikaansluiting hebben en de netbeheerder niet kan weigeren om ons aan te sluiten.

Inmiddels hebben vier eigenaren aangegeven met ons in zee te willen gaan. Hiervoor zijn de nodige intentieverklaringen getekend, hebben we akkoord van de netbeheerder en zijn we voornemens om begin 2023 een SCE-subsidie aan te vragen voor deze vier delen van het dak. Krijgen we een positief besluit dan betekent dit dat we aan de slag kunnen. Daarin zullen we net als bij de andere projecten werken met Sinneficaten om zo de nodige financiering op te halen. Uiteraard ontvangt u hierover tegen die tijd bericht.

In de tussentijd blijven we in gesprek met de overige zes eigenaren om te kijken of we met hen ook tot een overeenkomst kunnen komen. Lukt dat dan zou dit in het gunstigste geval betekenen dat we een opgesteld vermogen van ongeveer 1MWp kunnen realiseren! Daarmee is het project Fricozon meteen ons grootste project en maken we een flinke stap in het verder verduurzamen van Wergea e.o.